puszka.pl - pysznie!

Sos do sajgonek na bazie octu ryżowego

Taki sos zrobiłam do spring rolls - "surowych" sajgonek doskonałych również na upał.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na ok. 15 sajgonek

3 łyżki octu ryżowego [*]
3 łyżki słodkiego sosu chili
1,5 łyżki sosu sojowego
ew. 0,5-1 łyżka wody

opcjonalnie dla aromatu 1 lub wszystkie z poniższych dodatków:
- 6 kropli oleju sezamowego zimnotłoczonego (ma bardzo silny aromat)
- ok. 1/2 łyżeczki startego imbiru (lub odciśniętego z niego soku)
- mały ząbek czosnku

Przygotowanie:

Czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Wszystkie składniki wymieszać.

Wskazówki i uwagi:

[*] Ocet ryżowy ma bardzo neutralny zapach, nie to co winny czy jabłkowy. Dlatego w tym przypadku nie wydaje mi się, żeby można było stosować je wymiennie. Aktualnie ocet ryżowy jest jednak stosunkowo łatwo dostępny, więc nie powinno być problemu.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2012-07-16 21:09:38.241
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: