3 łyżki octu ryżowego [*]
3 łyżki słodkiego sosu chili
1,5 łyżki sosu sojowego
ew. 0,5-1 łyżka wody
opcjonalnie dla aromatu 1 lub wszystkie z poniższych dodatków:
- 6 kropli oleju sezamowego zimnotłoczonego (ma bardzo silny aromat)
- ok. 1/2 łyżeczki startego imbiru (lub odciśniętego z niego soku)
- mały ząbek czosnku
Przygotowanie:
Czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Wszystkie składniki wymieszać.
Wskazówki i uwagi:
[*] Ocet ryżowy ma bardzo neutralny zapach, nie to co winny czy jabłkowy. Dlatego w tym przypadku nie wydaje mi się, żeby można było stosować je wymiennie. Aktualnie ocet ryżowy jest jednak stosunkowo łatwo dostępny, więc nie powinno być problemu.
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2012-07-16 21:09:38.241
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.