puszka.pl - pysznie!

Ciasto czekoladowe z wiśniami (bezglutenowe)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

3 szklanki mąki gryczanej
4 szklanki startej cukinii
1,5 szklanki wydrylowanych wiśni
tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki soku z kwiatów czarnego bzu (lub innego syropu)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki gorzkiego kakao
2 łyżeczki karobu
6 łyżek oleju kokosowego

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej cukinię i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, olej, proszek do pieczenia, kakao, karob, cynamon, słodzidła i ponownie dokładnie mieszamy.

Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy odrobinę wody lub mleka. Do wyłożonej papierem foremki nakładamy 3/4 ciasta, następnie wiśnie i pozostałą część ciasta. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180 st. C.
Nadesłał(a) Zielona, dnia: 2012-07-20 07:10:12.352
Źródło/autor przepisu: http://zielonawsrodludzi.blogspot.com/

Twoje zapiski: