Leczo (na ostro z papryczkami piri piri i habanero)
Prosty i szybki przepis na leczo, z dodatkiem papryczki piri piri i sosu z bardzo ostrej papryki habanero, które nadają potrawie niesamowity smak/ dla wielbicieli ostrości ;)
1 duża cukinia
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 duże czerwone papryki
puszka pomidorów/ lub 5 świeżych, średniej wielkości
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonej, ostrej papryki w płatkach
sos sojowy (według uznania)
1/2 łyżeczki soli (lub więcej/mniej według uznania)
3 papryczki piri piri/ewentualnie zamiennie może być ostre chili, ale smak piri piri jest niepowtarzalny :))
1 łyżeczka sosu z papryki habanero (sos dostępny w marketach)
olej do smażenia
Przygotowanie:
Pokrojoną cebulkę zeszklić na oleju, dorzucić pokrojony drobno czosnek i puszkę pomidorów. Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, przyprawy, sos sojowy i sos z habanero. Dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
Cukinię pokroić w niezbyt drobną kostkę i dodać do potrawy, dolewając około 300 mililitrów wody. Pokroić papryczki piri piri bardzo drobno, dodać i dusić na małym ogniu, aż cukinia będzie miękka, mieszając od czasu do czasu. Gotowe:)
Nadesłał(a) pslb,
dnia: 2012-07-23 20:36:24.473
Źródło/autor przepisu: własne