Kolejna wariacja na temat majonezu z mleka sojowego. Tym razem z mniejszą ilością oleju i ugotowanym ziemniakiem, gdyby majonez miał okazać się za rzadki.
250 ml mleka sojowego
200 ml oleju
1 łyżka soku z cytryny lub octu
1 łyżeczka soli ziołowej
1/4 łyżeczki dowolnego syropu do słodzenia (opcjonalnie)
1 mały ugotowany ziemniak (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mleko sojowe i 100 ml oleju dobrze zmiksować (najlepiej w blenderze). Potem dodawać powoli, wciąż miksując, resztę oleju. Następnie dodać pozostałe składniki. Gotowy majonez schłodzić przynajmniej godzinę w lodówce.
Wskazówki i uwagi:
Tyle oryginalny przepis, moje doświadczenie mówi jednak, że jeśli użyjemy dobrze schłodzone mleko i olej, który ma temperaturę pokojową, a więc 20-22°C (!, ale lepiej chłodniejszy jak za ciepły!) majonez uda się, czyli zgęstnieje natychmiast nawet bez użycia ziemniaka! A już na pewno bez konieczności chłodzenia majonezu.
Robiłam już wersję z ziemniakiem i bez. Obydwie smakują bardzo dobrze. Ale przy użyciu schłodzonego mleka i oleju nie ma potrzeby dodawać ziemniaka - majonez jest natychmiast gęsty po dodaniu soku z cytryny lub octu. I nie mam tego uczucia, że muszę miksować, miksować, miksować... Ten majonez robi się błyskawicznie!