Proste wegańskie ciasto z owocami
Piekłam je już z wiśniami bez pestek z kompotu, z jabłkami i z brzoskwiniami z puszki. Za każdym razem wyśmienity efekt! Pyszne ciasto, proste składniki i łatwe wykonanie - to lubię! ;-)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
250 g mąki
150 g cukru
1 op. cukru waniliowego lub aromat
1 op. proszku do pieczenia (15 g)
135 ml oleju
250 ml zimnej wody lub mleka sojowego
dowolne owoce
Przygotowanie:
30-60 min.
Suche składniki wymieszać, dodać olej i wodę/mleko, wszystko dobrze zmiksować.
Wypełnić ciastem okrągłą formę (25 cm) i wyłożyć na ciasto owoce.
Piec około 40-45 minut w 180 st. C.
Wskazówki i uwagi:
Kiedy piekę to ciasto z owocami z kompotu/puszki używam zamiast wody/mleka zalewę.
Do ciasta pasuje także kruszonka.
Twoje zapiski: