Empanada - czyli paragwajskie samosy
W Paragwaju empanadas je się najczęściej z nadzieniem mięsno-maniokowym. W wegetariańskiej wersji dostępne są one z nadzieniem z kukurydzy (+ najczęściej ser) i z nadzieniem serowym. Podaję niżej wersje z kukurydzą i moją własną fasolową - wegańską.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
Ciasto na empanada przygotowuję
wg tego przepisu.
nadzienie z kukurydzy:
kukurydza z puszki
cebula
sól i przyprawy wg upodobań
opcjonalnie dowolny ser
nadzienie fasolowo-warzywne:
ugotowana fasola (może być czerwona fasola z puszki)
cebula
czosnek
warzywa wg uznania, np.: papryka, marchew, sól i przyprawy wg upodobań
olej do smażenia
Przygotowanie:
Nadzienie z kukurydzy: kukurydzę (bez wody) miksujemy ręcznym blenderem. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy i dodajemy ją do kukurydzy. Całość doprawiamy. Można dodać do masy dowolny ser.
Nadzienie fasolowo-warzywne: fasolę (bez wody) miksujemy ręcznym blenderem. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy, dodajemy zmiażdżony czosnek, następnie pokrojone warzywa i dusimy do miękkości. Warzywa dodajemy do fasoli i całość doprawiamy.
Z przygotowanego ciasta wykrawamy kółka jak na normalne pierogi.
Nakładamy farsz na ciasto, lepimy jak pierogi, a potem smażymy na głębokim tłuszczu.
Twoje zapiski: