puszka.pl - pysznie!

Empanada - czyli paragwajskie samosy

W Paragwaju empanadas je się najczęściej z nadzieniem mięsno-maniokowym. W wegetariańskiej wersji dostępne są one z nadzieniem z kukurydzy (+ najczęściej ser) i z nadzieniem serowym. Podaję niżej wersje z kukurydzą i moją własną fasolową - wegańską.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

Ciasto na empanada przygotowuję wg tego przepisu.

nadzienie z kukurydzy:
kukurydza z puszki
cebula
sól i przyprawy wg upodobań
opcjonalnie dowolny ser

nadzienie fasolowo-warzywne:
ugotowana fasola (może być czerwona fasola z puszki)
cebula
czosnek
warzywa wg uznania, np.: papryka, marchew, sól i przyprawy wg upodobań

olej do smażenia

Przygotowanie:

Nadzienie z kukurydzy: kukurydzę (bez wody) miksujemy ręcznym blenderem. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy i dodajemy ją do kukurydzy. Całość doprawiamy. Można dodać do masy dowolny ser.

Nadzienie fasolowo-warzywne: fasolę (bez wody) miksujemy ręcznym blenderem. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy, dodajemy zmiażdżony czosnek, następnie pokrojone warzywa i dusimy do miękkości. Warzywa dodajemy do fasoli i całość doprawiamy.

Z przygotowanego ciasta wykrawamy kółka jak na normalne pierogi.
Nakładamy farsz na ciasto, lepimy jak pierogi, a potem smażymy na głębokim tłuszczu.

Wskazówki i uwagi:

Do empanadas z nadzieniem fasolowym świetnie pasuje sos, w którym zamacza się smażone pierożki, np.: sos chili na zimno bez gotowania.
Nadesłał(a) Iwo-na, dnia: 2012-08-03 19:21:25.977
Źródło/autor przepisu: Paragwaj - tradycja + trochę własnej inicjatywy

Twoje zapiski: