Dziś zakupiłam kawałek dyni i postanowiłam zrobić z niej zupę. Przypomniałam sobie o pewnym przepisie, który widziałam w TV i po zmianie składników na takie, które miałam w kuchni wyszła bardzo esencjonalna, aromatyczna i banalnie prosta zupka :)
ok. 1 kg dyni pokrojonej w kostkę (bez skórki i bez pestek)
puszka pomidorów
70 g koncentratu pomidorowego
1,5 kostki warzywnej
0,5 l wody
oliwa
4-5 dużych ząbków czosnku
przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Na zimną oliwę należy wrzucić przeciśnięty albo drobno pokrojony czosnek. Podsmażyć na wolnym ogniu, dodać dynię i przyprawy, poddusić. Gdy dynia zmięknie dodać pomidory, koncentrat, kostki warzywne i zalać wszystko wodą. Podgotować chwilę wszystko razem, a następnie zmiksować i ew. jeszcze raz doprawić.
Wskazówki i uwagi:
Dla wegetarian: fajnie smakuje z kleksem z kwaśnej śmietany na talerzu :) (zakwaszana 18%)
Nadesłał(a) dak0ta,
dnia: 2012-08-03 22:21:27.958
Źródło/autor przepisu: przeróbka z programu TV