Grecka zapiekanka, czyli musaka w wersji wegetariańskiej.
Danie to nie zawiera tylko tytułowych składników, jest ich znacznie więcej, bogate jest w wiele witamin i co najważniejsze - liczy niecałe 400 kalorii!
85 g soczewicy, opłukanej i odcedzonej (ja użyłam soczewicy z puszki 240 g)
1 bakłażan pokrojony w plastry
2 łyżki oliwy
2 pory, pokrojone w plastry
pęczek selera naciowego
2 ząbki czosnku (większe)
1 żółta papryka
puszka pomidorów krojonych (400 g)
5 łyżek białego wytrawnego wina
2 łyżki przecieru z pomidorów
puszka fasoli czerwonej (400 g)
300 ml jogurtu naturalnego niskotłuszczowego
2 jajka
30 g parmezanu (ja użyłam mozzarelli tartej(50 g), z racji tego, że wszystkie parmezany zawierają podpuszczkę naturalną)
pieprz kolorowy
po łyżeczce przypraw, ja użyłam przyprawy do fasoli, czubrycy czerwonej, garam masali, majeranku
świeża bazylia
Przygotowanie:
Do wykonania tego dania zainspirował mnie przepis z książki "Potrawy z warzyw" (dystrybucja www.wydawnictwo-olesiejuk.pl), który został nieco przeze mnie zmodyfikowany.
W przypadku gotowanej soczewicy - gotować 30 min., odcedzić, spłukać, ponownie odcedzić i odstawić.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. W międzyczasie ugotować plastry bakłażana, wkładając je do wrzątku na 2 min.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pory, posiekany seler naciowy, czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Po 5 min. dodać ugotowaną soczewicę (bądź z puszki), pomidory z puszki, wino, przecier, fasolę z puszki, wybrane zioła i pieprz. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 min.
Do żaroodpornego naczynia nałożyć połowę warzywnej mieszanki (bazy) i przykryć warstwą plastrów bakłażana. Powtórzyć to raz jeszcze.
Zmieszać jogurt z jajkami. Ja dodałam do tego jeszcze garam masalę, pieprz i świeżą bazylię. Polać tą masą z wierzchu i posypać mozzarellą (bądź parmezanem). Piec w 180 st. C. przez 35-40 min. na złocisto - brązowy kolor.