litr wody (przegotowanej zimnej lub filtrowanej)
1 szklanka posiekanych pomidorów
2-3 ząbki czosnku
sos sojowy (z pół szklanki)
łyżka cukru
sól
pieprz
makaron spaghetti
pół kostki tofu po wyciśnięciu z niego wody pokroić w drobne plasterki
1 mały ogórek pokrojony w plasterki
szczypiorek
chili lub jakiś ostry sos
łyżeczka octu
cieniutko posiekana cebula
kapusta pekińska drobno posiekana
Przygotowanie:
1.Ogórki pokrojone w plasterki przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i chili. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania zupy.
2.(opcjonalnie) Tofu pokrojone w plasterki zalewamy sosem sojowym i marynujemy na czas przygotowania zupy.
3. Gotujemy makaron.
4. Do wody dodajemy sos sojowy, posiekane pomidory, i wszystkie przyprawy wyżej wymienione w tym ocet. Doprawiamy do smaku.
5. Tofu smażymy aż zbrązowieje.
6. Nakładamy do miseczki makaron, kapustę, na to ogórki, tofu. Dolewamy bulion i przyozdabiamy szczypiorkiem. Chłodzimy.
Wskazówki i uwagi:
Przyprawienie bulionu jest najważniejsze. Zwykle robię to na oko, ponieważ zawsze jakoś ulepszam ten przepis :) Zaleca się dać trochę więcej przypraw, gdyż po dodaniu ogórków i makaronu zupa troszkę pobiera z nich wodę i traci smak. Jeśli wyjdzie za mocne - zawsze można rozcieńczyć :)
Fajnie się je tą zupę widelcem i bulion wypija z miski :)
Nadesłał(a) lovela5,
dnia: 2012-08-08 21:12:31.114
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.