puszka.pl - pysznie!

Cannelloni ze szpinakiem i serem

Przepyszny sycący posiłek, bardzo łatwy w przygotowaniu, z pewnością pomoże w przekonaniu kogoś do szpinaku!


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 3

ok. 14 rurek makaronu cannelloni
oliwa lub jakiś tłuszcz do posmarowania naczynia żaroodpornego
500 g szpinaku (np. mrożonego)
ser żółty (starty, ilość według uznania)
śmietana 18% 200 g
jajko
2 ząbki czosnku
dodatki - ja dodaję cukinię/pomidory z puszki
wybrany ser pleśniowy - np. lazur błękitny

Przygotowanie:

Makaron gotujemy, w międzyczasie na patelni odmrażamy szpinak, a gdy woda odparuje dodajemy posiekany czosnek, jajko, pół śmietany, sól do smaku i w kawałkach ser pleśniowy, wszystko mieszamy i trochę jeszcze smażymy.

Gdy makaron się zagotuje (al dente!) najlepiej byłoby polać go kilkoma kroplami oliwy/oleju, żeby się nie skleił, tylko wtedy będzie się trudniej nakładać farsz, bo makaron się ślizga i jest więcej roboty.

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i zaczynamy napełniać rurki farszem. Najlepiej napełnić je w 3/4 farszem, a na końcach dodać np. posiekaną w ćwiartki cukinię lub pomidory z puszki (które są znakomite po pieczeniu).

Przygotowany makaron polać drugą połową śmietany i posypać startym serem, można jeszcze dodać kawałki sera pleśniowego.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 st. C przez ok. 20 minut,
na końcu przez 2-3 minuty można włączyć termoobieg, ser lepiej się przypiecze. Bon appetite!
Nadesłał(a) misia, dnia: 2012-08-11 20:39:06.385
Źródło/autor przepisu: kotlet.tv

Twoje zapiski: