puszka.pl - pysznie!

Sałatka ziemniaczana (kartofel salat) z ogórkami kiszonymi i fasolką szparagową

Fasolka szparagowa genialnie uzupełnia klasyczne połączenie ziemniaków, ogórków kiszonych i cebuli.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ziemniaki sałatkowe (nie powinny się zbytnio rozpadać po ugotowaniu)
sok z cytryny i/lub ocet (dobrze sprawdza się winny i ryżowy) - ja preferuję pół na pół
oliwa / olej sałatkowy - ok. 2 razy tyle, co octu
sól
pieprz

fasolka szparagowa, kolor obojętny
ogórki kiszone - sporo; ziemniaków i fasolki (sumarycznie) powinno być ok. 2-3 razy tyle
cebula
ew. zielenina (natka, koperek)

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować, mogą być też ziemniaki z poprzedniego dnia. Z fasolki poobcinać ogonki i ugotować oddzielnie w wodzie lub na parze.

Ugotowane ziemniaki (najlepiej w mundurkach), obrać i pokroić w kostkę lub plastry. Jeszcze ciepłe zalać sosem z oliwy i octu, doprawić wstępnie do smaku, wymieszać z cebulą posiekaną w piórka, półplastry lub kostkę. Odstawić na min. 10 min. do przegryzienia i żeby cebula złagodniała.

Jeśli wykorzystujemy ziemniaki z poprzedniego dnia, to dobrze jest je najpierw podgrzać w mikrofali lub podgrzać sos - ziemniaki dobrze się zamarynują (wciągną sos i przenikną jego smakiem) jeśli jeden ze składników jest gorący.

Ogórki pokroić w plastry, wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku.

Wskazówki i uwagi:

Przechowywać w lodówce. Schłodzona jest równie dobra.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2012-08-13 05:43:53.361
Źródło/autor przepisu: modyfikacja sałatki z ziemniaków, ogórków kiszonych i cebuli

Twoje zapiski: