ziemniaki sałatkowe (nie powinny się zbytnio rozpadać po ugotowaniu)
sok z cytryny i/lub ocet (dobrze sprawdza się winny i ryżowy) - ja preferuję pół na pół
oliwa / olej sałatkowy - ok. 2 razy tyle, co octu
sól
pieprz
fasolka szparagowa, kolor obojętny
ogórki kiszone - sporo; ziemniaków i fasolki (sumarycznie) powinno być ok. 2-3 razy tyle
cebula
ew. zielenina (natka, koperek)
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, mogą być też ziemniaki z poprzedniego dnia. Z fasolki poobcinać ogonki i ugotować oddzielnie w wodzie lub na parze.
Ugotowane ziemniaki (najlepiej w mundurkach), obrać i pokroić w kostkę lub plastry. Jeszcze ciepłe zalać sosem z oliwy i octu, doprawić wstępnie do smaku, wymieszać z cebulą posiekaną w piórka, półplastry lub kostkę. Odstawić na min. 10 min. do przegryzienia i żeby cebula złagodniała.
Jeśli wykorzystujemy ziemniaki z poprzedniego dnia, to dobrze jest je najpierw podgrzać w mikrofali lub podgrzać sos - ziemniaki dobrze się zamarynują (wciągną sos i przenikną jego smakiem) jeśli jeden ze składników jest gorący.
Ogórki pokroić w plastry, wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku.
Wskazówki i uwagi:
Przechowywać w lodówce. Schłodzona jest równie dobra.