puszka.pl - pysznie!

Oładki z owocami w sosie jogurtowym


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

1 szkl. mleka
2 jaja
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
5 łyżek płatków śniadaniowych "Musli"
2 łyżki mąki pszennej razowej
olej rzepakowy lub oliwa do smarowania patelni
1 szkl. owoców jagodowych: czarnych borówek, malin, poziomek, truskawek (lub innych owoców ok. 20-25 dag)
1 szkl. jogurtu naturalnego, waniliowego lub owocowego
cukier lub miód do smaku

Przygotowanie:

Owoce opłukać, osączyć na sicie. Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek. Mleko zmiksować lub ubić z żółtkami, cukrem, solą, dodać płatki śniadaniowe, mąkę. Ciasto wymieszać i pozostawić na kilka minut, aby płatki napęczniały. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany, gdy będzie za gęste, można dodać trochę mleka. Z białek ubić pianę, wymieszać delikatnie z ciastem.

Usmażyć 8 oładków na patelni i podawać je z owocami i jogurtem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-11-14 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda", Wanda Kosiorek, Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia"

Twoje zapiski: