puszka.pl - pysznie!

Dżunken czyli faszerowana cukinia w sosie pomidorowym

W pierwszej chwili było to dla mnie co najmniej dziwne połączenie, ale po zjedzeniu zmieniłam zdanie - cukinia faszerowana chlebem jest wspaniała! Danie godne gości.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2

spora cukinia do faszerowania
około 4-6 bułek pełnoziarnistych lub chleb razowy o tej samej objętości (pieczywo może być czerstwe)
bulion warzywny w proszku lub np. z tego przepisu
2 duże cebule
sos pomidorowy jaki zwykle gotujecie*

Przygotowanie:

Cebulę szatkujemy i smażymy na złoto.

Bułki/chleb kroimy w dużą kostkę i zalewamy taką ilością ciepłego bulionu, żeby się dobrze namoczyły.

Cukinię kroimy wzdłuż na pół i wybieramy miąższ z pestkami. Miąższ miksujemy ręcznym blenderem.

Zmiksowany miąższ cukinii, namoczone bułki/chleb i usmażoną cebulę mieszamy, solimy i dosmakowujemy dowolnymi przyprawami.
Tak przygotowanym farszem wypełniamy cukinię.

Gotujemy sos pomidorowy(*).

Cukinię układamy na blaszce i wlewamy do niej sos pomidorowy do wysokości cukinii. Zapiekamy w piekarniku w 180-200 st. C aż cukinia będzie miękka (lub "al dente").

Wskazówki i uwagi:

Do farszu wykorzystuję zawsze domowej roboty chleb pszenny razowy na zakwasie, więc farsz jest naprawdę pyszny i wyraźny w smaku!

Osobiście danie to podaję z ziemniakami.

* Co do sosu pomidorowego: można użyć po prostu gęstego przecieru pomidorowego, który doprawiamy na zimno i taki wylewamy na blachę z cukinią, co skróci i ułatwi przygotowanie potrawy.
Nadesłał(a) Iwo-na, dnia: 2012-09-04 20:02:14.604
Źródło/autor przepisu: "Die Naturküche" Helma Danner (z małymi zmianami)

Twoje zapiski: