Dżunken czyli faszerowana cukinia w sosie pomidorowym
W pierwszej chwili było to dla mnie co najmniej dziwne połączenie, ale po zjedzeniu zmieniłam zdanie - cukinia faszerowana chlebem jest wspaniała! Danie godne gości.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2
spora cukinia do faszerowania
około 4-6 bułek pełnoziarnistych lub chleb razowy o tej samej objętości (pieczywo może być czerstwe)
bulion warzywny w proszku lub
np. z tego przepisu
2 duże cebule
sos pomidorowy jaki zwykle gotujecie*
Przygotowanie:
Cebulę szatkujemy i smażymy na złoto.
Bułki/chleb kroimy w dużą kostkę i zalewamy taką ilością ciepłego bulionu, żeby się dobrze namoczyły.
Cukinię kroimy wzdłuż na pół i wybieramy miąższ z pestkami. Miąższ miksujemy ręcznym blenderem.
Zmiksowany miąższ cukinii, namoczone bułki/chleb i usmażoną cebulę mieszamy, solimy i dosmakowujemy dowolnymi przyprawami.
Tak przygotowanym farszem wypełniamy cukinię.
Gotujemy sos pomidorowy(*).
Cukinię układamy na blaszce i wlewamy do niej sos pomidorowy do wysokości cukinii. Zapiekamy w piekarniku w 180-200 st. C aż cukinia będzie miękka (lub "al dente").
Wskazówki i uwagi:
Do farszu wykorzystuję zawsze domowej roboty chleb pszenny razowy na zakwasie, więc farsz jest naprawdę pyszny i wyraźny w smaku!
Osobiście danie to podaję z ziemniakami.
* Co do sosu pomidorowego: można użyć po prostu gęstego przecieru pomidorowego, który doprawiamy na zimno i taki wylewamy na blachę z cukinią, co skróci i ułatwi przygotowanie potrawy.
Twoje zapiski: