puszka.pl - pysznie!

Curry z mlekiem kokosowym i żółtym brązowym ryżem


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ryż brązowy
4 marchewki
kilka małych ziemniaków
ok. 0,5 kg fasolki szparagowej
główka kalafiora
3-4 papryki
2 papryczki chilli
ok. 300 g pieczarek
1 bakłażan
1 puszka mleczka kokosowego
sezam
migdały
olej do smażenia
przyprawy do smaku: sól, pieprz cayenne, czosnek w proszku, garam masala, kurkuma, kilka listków laurowych

Przygotowanie:

Gotujemy wodę w dużym garnku, kiedy już wrze, wsypujemy ryż, solimy i wsypujemy kurkumę. Nie żałujemy jej, ryż ma się zabarwić ;) Woda powinna mieć kolor zupy pomidorowej. Gdy ryż jest już ugotowany, wody nie odlewamy, a dodajemy kilka listków laurowych. Niech sobie tak poleży i przeniknie zapachami do momentu serwowania na talerz (tuż przed podaniem odlewamy wodę).

Pora na warzywa. Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wrzucamy na sitko i zasypujemy solą. Zostawiamy go tak na jakiś czas, żeby puścił soki.

Pozostałe warzywa oczyszczamy, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Trochę podsmażamy, a następnie dolewamy wody i dusimy, doprawiamy solą i sproszkowanym czosnkiem. Kiedy warzywa już zmiękną, wlewamy mleczko kokosowe i doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami. Wsypujemy sezam i migdały - "na oko" (mogą być zmiksowane, lub też w całości czy połówkach). Gotowe ;)

Wskazówki i uwagi:

Przygotowywaliśmy danie dla większej ilości osób w knajpie, w domowych warunkach może być tego trochę za dużo.
Nadesłał(a) grubcieen, dnia: 2012-09-09 06:39:47.276
Źródło/autor przepisu: http://weganizacja.blogspot.co.uk/2012/09/curry-z-mlekiem-kokosowym-i-zotym.html

Twoje zapiski: