puszka.pl - pysznie!

Wegańska lasagne

Jakież było zdziwienie współlokatorów, że można zrobić lasagne bez mięsa (i sera!) ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 opakowanie makaronu lasagne

farsz:
2 cukinie
0,5 kg pieczarek
2-3 cebule
2-3 papryki
2 ząbki czosnku
przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie, świeża bazylia, itp
oliwa do smażenia

os:
500 ml przecieru pomidorowego - passata (od biedy może być sok pomidorowy)
1/2 szklanki pestek słonecznika (wcześniej moczonych przez kilka godzin)
kilka ząbków czosnku - ja lubię dużo, więc daję nawet 5
1-2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu i soli

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa na farsz siekam w kostkę, podsmażam na oliwie, doprawiam do smaku.

Wykonuję sos: pestki słonecznika miksuję z niewielką ilością wody, dodaję przecier pomidorowy, czosnek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i dokładnie miksuję.

W prostokątnej blaszce układam płaty makaronu, na to farsz, a następnie sos. Czynność powtarzam do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to makaron i sos.

Zakrywam lasagne folią aluminiową i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 30-40 min w 200 st. C.
Nadesłał(a) grubcieen, dnia: 2012-09-09 11:57:59.755
Źródło/autor przepisu: http://weganizacja.blogspot.co.uk/2012/09/weganska-lasagne.html

Twoje zapiski: