Moja ostatnia smaczna nowość odkryta przez przypadek to twaróg wędzony firmy Jana w dwóch smakach czosnku i pieprzu oraz papryki. Obydwa cieszą podniebienie, doskonałe na kanapki, jak i do sałatek. A również do kotlecików ;-)
3 średnie ziemniaki
150 g twarogu wędzonego
3 łyżki kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
7 pieczarek
1 cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia bułka do panierowania (może być bez)
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, schładzamy, obieramy i przeciskamy przez praskę, to samo robimy z twarogiem. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i smażymy dodając sól, pieprz i natkę.
Następnie dodajemy do masy, wbijamy jajko, dodajemy kaszę i mąkę, wyrabiamy i dosalamy do smaku. Odstawiamy na 10 minut. Formujemy małe kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto.