30 dag czerwonej soczewicy
15 dag ryżu
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
po 1 łyżeczce: majeranku, tymianku i cząbru
szczypta gałki muszkatołowej
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
pół pęczka szczypiorku (do przybrania)
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek (posiekane) wrzucić do dużego rondla z olejem, zeszklić cały czas mieszając.
2. Soczewicę i ryż opłukać, dokładnie odsączyć i dodać do rondla.
3. Chwilę razem smażyć mocno mieszając i dodać 1,5 l wrzącej wody.
4. Dodać przyprawy (zioła i gałkę) i gotować 35-40 minut aż soczewica będzie miękka.
5. Pod koniec gotowania wlać przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, posypać szczypiorkiem.