Makaron ryżowy z warzywami w sosie na mleku migdałowym i oleju kokosowym
Miał być zwykły obiad bez udziwnień, a wyszło całkiem "na bogato".
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
makaron z mąki ryżowej (u nas bezglutenowo - oczywiście może być zwykły pszenny)
cukinia
cebula
pieczarki (duże)
szczypiorek
mleko migdałowe
olej kokosowy
oliwa do smażenia
pieprz cayenne
sól morska
inne przyprawy do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotuję według instrukcji.
Cebulkę, cukinię, część pieczarek i szczypiorek siekam, wrzucam na rozgrzaną patelnię i podsmażam.
Pozostałym pieczarkom (u nas były to 4 naprawdę duże) obcinam i siekam nóżki i wraz z kapeluszami w całości smażę na drugiej patelni (rozgrzana oliwa, sól i pieprz). Kiedy puszczą wodę, przelewam ją na drugą patelnię i duszę tak warzywa.
Dolewam trochę mleka migdałowego, dodaję oleju kokosowego, doprawiam do smaku i duszę tak jeszcze przez kilka minut.
Twoje zapiski: