ciasto: 30 dag mąki
2 łyżki oliwy
2 dag drożdży
200 ml wody mineralnej (niegazowanej)
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
farsz: ulubione warzywa, np.: pieczarki, papryka, cebula, por, kukurydza, oliwki, pomidor, trochę cukinii i marchewki,
przyprawy do smaku: bazylia, oregano, itp.
sos pomidorowy
Przygotowanie:
Połowę wody lekko podgrzewam, dodaję drożdże, wsypuję cukier i mieszam, aż drożdże się rozpuszczą. Usypuję kopczyk z mąki i robię w nim wgłębienie; wlewam drożdże i mieszam z częścią mąki.
Wlewam resztę wody, oliwę, wsypuję sól. Mieszam, a gdy mąka wchłonie płyny zagniatam ciasto rękami. Po kilku minutach ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Formuję kulę, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotowuję warzywa. Wszystko myję i kroję w plastry, czy inne pożądane kształty, wrzucam do jednej miski, zasypuje przyprawami i mieszam.
(Nie przesadzajmy z ilością składników - ja narobiłam tyle farszu, że starczyło mi na drugą pizzę ;))
Nagrzewam piekarnik do 220 st. C.
Ciasto urosło, więc wykładam je na blachę wcześniej wysmarowaną oliwą. Rozprowadzam je rękoma używając pięści, zostawiam wyższe brzegi.
Smaruję sosem pomidorowym i wykładam przygotowany farsz.
Piekę przez 20-25 minut.
Wskazówki i uwagi:
Z podanych proporcji wyjdzie cienki placek. Jeśli lubimy grubsze ciasto, należy je zwiększyć, nawet podwoić.