Te placki smakują wszystkim i są doskonałe nie tylko na obiad z ziemniakami i surówką, ale również na zimno do kanapki z chrzanem i różnymi wariacjami.
1 średnia cukinia
8 pieczarek
kawałek pora
czosnek - wg upodobań
100 g twarogu, ja użyłam wędzonego
1 jajko
4 łyżki mąki pełnoziarnistej, kopiaste
pół pęczka natki pietruszki
sól i pieprz
papryka słodka, można dodać troszkę curry
Przygotowanie:
Cukinię i pieczarki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, solimy mieszamy, przekładamy na sitko. Ręcznie odciskamy z soku i przekładamy do miski. Pora kroimy w kosteczkę z czosnkiem, twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy z resztą składników.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, masę kładziemy łyżką i formujemy placki. Smażymy na złoto z obu stron i podajemy np. z ziemniakami i surówką. Smacznego ;-)