Bezglutenowa "pizza" z kaszy kukurydzianej
Jakimś ułamkiem przypomina pizzę... :-) Ogólnie bardzo smaczne, bezglutenowe ciasto z warzywami!
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
blaszka 25x35 cm
300 g kaszki kukurydzianej (polenta)
400 ml (lub mniej) osolonej wody (lub bulionu)
sos do pizzy, np.:
ok. 300 ml przecieru pomidorowego
oregano
2-3 ząbki czosnku
sól i chili do smaku
warzywa do pizzy wg gustu, np.:
cebula
papryka
pomidory
Przygotowanie:
Wodę (bulion lub do wody można dodać zioła i przyprawy wg uznania!) doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy mieszając kaszkę kukurydzianą. Gotujemy kilka minut do zgęstnienia. Schładzamy.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką kukurydzianą (można wyłożyć papierem do pieczenia). Równomiernie rozprowadzamy po powierzchni blaszki ugotowaną kaszkę kukurydzianą. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia lub do momentu odpowiedniego stężenia kaszki, tak aby można rozprowadzać sos.
Czosnek wyciskamy. Składniki na sos mieszamy. Warzywa kroimy w piórka, pomidory w plastry. Rozprowadzamy na cieście sos, potem cebulę, paprykę i na koniec pomidory.
Pieczemy ok. pół godziny w 200-220 st. C.
Wskazówki i uwagi:
Co do gotowania kaszki kukurydzianej: dostępna mi jest polenta, którą gotuje się w proporcjach 1 (polenta) : 3 (woda), stąd moje ilości; generalnie chodzi o ugotowanie kaszki kukurydzianej na gęsto do bardzo gęsto.
Pizza bardzo smakowała mi kiedy była już letnia. Na zimno też pycha!
Myślę, że taki podkład z kaszki może być tylko wstępem do gry - gdyby użyć innych sosów i warzyw otrzymamy sporo możliwości na przeróżne warzywne ciasta :-)
Twoje zapiski: