2 woreczki ryżu (po 100g)
puszka słodkiej kukurydzy
3-4 średnie, świeże papryki (czerwone i zielone)
200 g żółtego sera (najlepiej twardego)
małe opakowanie kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ryż gotujemy 20 minut. Zaraz po ugotowaniu rozdrabniamy go widelcem, by po ostygnięciu ziarna nie były ze sobą pozlepiane. Do ostudzonego ryżu wsypujemy odcedzoną kukurydzę, pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz starty na dużych oczkach ser.
Dolewamy śmietanę lub jogurt uważając, by nie przesadzić z ich ilością, starannie mieszamy. Poszczególne składniki powinny być dobrze widoczne i jednocześnie zestalone ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem w zależności od upodobań.
Po przyrządzeniu sałatka powinna postać około godziny w lodówce, wtedy wszystko ładnie się wymaceruje i będzie jeszcze lepiej smakowało :)
Nadesłał(a) Cooler,
dnia: 2000-11-09 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.