Kotlety z czerwonej soczewicy z ziołami i z sosem pomidorowym
Ten przepis, inspirowany przepisem z bloga Zieleniny, to świetna baza do eksperymentów. Sama do bazowego przepisu Zieleniny dodałam kilka niezbędnych w moim odczuciu przypraw - co kto lubi, to dorzuca, a zawsze będzie pyszne. Dzięki właściwościom czerwonej soczewicy nie trzeba nawet używać blendera...
na kotlety: 400 g czerwonej soczewicy
1 jajko
łyżka oleju + olej do smażenia
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki bułki tartej
natka pietruszki
sól
świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżeczka świeżo mielonej kolendry
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki cząbru
1 łyżeczka majeranku
na sos: 1000 g (2 kartoniki) przecieru pomidorowego
4 ząbki czosnku
1 cebula
zioła prowansalskie
tymianek
majeranek
bazylia
oregano
pół łyżeczki chilli
olej do smażenia
Przygotowanie:
Soczewicę należy przepłukać i wrzucić na wrzątek, gotować przez 15 minut i odsączyć. Czerwona (pomarańczowa) soczewica nie wymaga wcześniejszego moczenia! I bez tego rozgotowuje się błyskawicznie. Odstawiamy ją do wystygnięcia, dorzucamy jajo, płatki owsiane, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy aż masa będzie gładka, gęstość regulujemy olejem (jeśli smażymy na patelni teflonowej, prawdopodobnie nie będzie później trzeba dodawać oleju) oraz bułką tartą.
Kroimy natkę pietruszki i dorzucamy - zamiast natki możemy dodać inne świeże zioła, pokrojone warzywa (papryka, pieczarki) i przyprawy, które lubimy.
Mokrymi dłońmi formujemy małe spłaszczone kotleciki i smażymy na małym ogniu (!) do zarumienienia.
W czasie smażenia (kotleciki nie wymagają zbyt wiele uwagi, raczej czasu) wstawiamy mały garnek z grubym dnem na mały palnik i wlewamy odrobinę oleju. Kroimy w drobniutką kostkę cebulę i przeciskamy przez praskę albo trzemy czosnek. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek, mieszamy mieszamy mieszamy, gdy się zeszklą i zaczną pachnieć wlewamy przecier i dorzucamy duuużą ilość ziół.
Podajemy z ryżem.
Wskazówki i uwagi:
1. Jeśli kotlety rozpadają się w czasie smażenia lub kruszą przy krojeniu, należy dodać do masy więcej oleju lub jeszcze jedno jajko, żeby była mocniej związana.
2. Równie dobrze sos można przygotować z użyciem świeżych pomidorów, ale zajmie to więcej czasu. Trzeba wtedy sparzyć pomidory i obrać je ze skórki, wykroić gniazda nasienne i niedbale pokroić, dusić aż do gładkiej konsystencji.