twaróg
kilka orzechów włoskich
bazylia, świeża lub suszona
parę szczypt czarnuszki
sól
Przygotowanie:
Orzechy należy pozbawić skorupek. Kilka ładnych, większych kawałków, najlepiej połówek, odkładamy na bok. To będą środki naszych kuleczek. Resztę kruszymy na małe kawałeczki i kładziemy na talerzyku.
Bazylię siekamy i dodajemy do pokruszonych orzechów na talerzu. Dosypujemy czarnuszkę. Można dodać też inne zioła, pieprz, co kto lubi!
Twaróg solimy i gnieciemy na masę.
Bierzemy garść serowej masy, wkładamy do środka połówkę orzecha, formujemy kulkę. Obtaczamy w mieszance ziołowo-orzechowej. Voila! W kilka minut powstała sympatyczna i uniwersalna przekąska.
Wskazówki i uwagi:
Może ktoś ma może pomysł na wegański odpowiednik? Może ugotowana i zmielona ciecierzyca?