1 kg śliwek węgierek (jako starter, oczywiście można więcej)
łyżka stołowa najzwyklejszego octu (spirytusowego)
Przygotowanie:
Najprostsze powidła świata. Dojrzałe węgierki pozbawiamy pestek i odkładamy do miski.
Na dno garnka, w którym będziemy gotować śliwki, wlewamy łyżkę stołową octu - na każdy kilogram śliwek dajemy jedną łyżkę, zatem: 1 kg = 1 łyżka, 2 kg = 2 łyżki, itd..
Następnie wrzucamy śliwki do garnka, przykrywamy pokrywką, włączamy gaz na najmniejszy możliwy ogienek i zostawiamy na kilka godzin, aż uzyskamy w pełni gotowe powidła.
Nie wolno mieszać w tym czasie tego, co mamy w garnku! W przeciwnym razie śliwki "przejdą" octem i nici z naszych nieprzypalonych powideł. ;)
Zapewniam, że ani garnek ani śliwki nie przypalają się, a powidła są przepyszne! Gotowe po około 5-6 godzinach gotowania.
Wskazówki i uwagi:
W zależności od upodobań można dosypać odrobinę cukru na wierzch śliwek, ale nadal - NIE MIESZAĆ!
Nadesłał(a) TNT,
dnia: 2012-10-01 17:51:02.337
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.