puszka.pl - pysznie!

Sałatka z soczewicy z grzybami leśnymi


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szkl. soczewicy - byle nie pomarańczowa (szybko się rozgotowuje), najlepiej puy (ciemnozielona, drobna, aromatyczna, uważana za najlepszą na świecie)
1 garść grzybów leśnych (kurki są jak najbardziej ok; suszone, namoczone grzyby też :)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
oliwa
sól
pieprz

przybranie (opcjonalnie):
chrupkie soczyste warzywa, np. marchew, fenkuł (koper włoski), seler naciowy
sok z cytryny
oliwa (może być aromatyzowana, np. truflowa)
sól

Przygotowanie:

Przybranie najlepiej przygotuj wcześniej (kwadrans lub kilka godzin wcześniej, jak ci wygodnie), żeby smaki się przegryzły - szczególnie fenkułowi to służy! Warzywa pokrój na krajalnicy albo po prostu obieraczką do warzyw (poprzeczna jest bez porównania wygodniejsza!) lub cieniutko posiekaj ostrym nożem. Skrop dość sowicie sokiem z cytryny, lekko posól i skrop oliwą. Wymieszaj i wstaw do lodówki.

Ugotuj soczewicę, odcedź. Grzyby dokładnie oczyść (przyda się sztywny pędzelek), pokrój w kostkę. Posiekaj cebulę i czosnek.

Na patelni, na rozgrzanej oliwie, zrumień cebulę. Dodaj grzyby, czosnek, sól i pieprz (grzyby lubią sól i pieprz, więc nie żałuj). Usmaż do miękkości. Dodaj soczewicę i natkę, chwilę mieszaj na patelni. Podduszenie natki świetnie jej robi - dzięki temu wiele osób ją zaakceptuje nawet, jeśli nie lubi surowej.

Podawaj na ciepło lub zimno udekorowaną chrupiącymi, cieniutkimi, długimi paskami warzyw (ozdobny kopczyk na górze lub wianuszek wokół).

Wskazówki i uwagi:

W oryginalnym przepisie przybranie przygotowuje się inaczej, ale ja wolę swoje - ma wtedy świetny smak - to surówka sama w sobie :) W oryginale paski warzyw trzyma się 1/2 godz. w wodzie z lodem, żeby stały się chrupkie, a następnie skrapia sokiem z cytryny i oliwą.
Nadesłał(a) ~Kayt, dnia: 2012-10-07 13:43:47.437
Źródło/autor przepisu: Agnieszka Kręglicka, Wysokie Obcasy 4/2012

Twoje zapiski: