1/2 niedużej dyni
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 cebula
pół szklanki mleka kokosowego
olej / oliwa do smażenia
bulion warzywny (ok. 1-2 l)
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki kuminu
szczypta chilli
szczypta cynamonu
łyżeczka kurkumy lub mieszanki typu curry
sól
1/2 łyżeczki czerwonej lub żółtej pasty curry
Przygotowanie:
1) Cebulkę zeszklić na oleju / oliwie z przyprawami (podany zestaw jest tylko propozycją).
2) Dodać opłukaną soczewicę, smażyć jeszcze chwilę.
3) Dynię obrać, wydrążyć pestki, miąższ pokroić w kostkę (kostka może być duża).
4) Podsmażoną cebulę i soczewicę przełożyć do garnka, dodać dynię, zalać bulionem (tak, żeby zakrywał dynię - zupa musi być gęsta), posolić, dodać pastę curry, przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości dyni.
5) Zmiksować blenderem, jeśli zupa jest za gęsta, dodać jeszcze bulionu. Dodać mleko kokosowe, wymieszać.