puszka.pl - pysznie!

Tarta na razowym, jęczmiennym spodzie z pikantnym dyniowo-serowym nadzieniem

Kolejny szałowy ;-) przepis z mojej ulubionej książki "Vegetarisch von feinsten" Bettiny Matthaei. Nie jestem jakąś wielką fanką tart, ale tę naprawdę polecam, jest przepyszna, świetna na imprezę, uroczysty obiad czy piknik. Mocno pikantna!


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 12 - tarta o śr. 28 cm

na ciasto:
125 g razowej mąki jęczmiennej
125 g jasnej mąki orkiszowej (typ 630)
1 jajko
125 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
łyżeczka soli
2-3 łyżki zimnej wody (ewentualnie)
fasolki do obciążenia ciasta

na nadzienie:
500 g miąższu dyni (już po oczyszczeniu, ok. 700 g dyni)
150 g cebuli (jedna duża)
2 łyżki oleju roślinnego/oliwy
100 g śmietany (użyłam niewarzącej się 18%)
200 g koziego twarożku
150 g goudy bez podpuszczki zwierzęcej
3 jajka z chowu wolnowybiegowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka płatków chilli
6 łodyżek świeżego tymianku
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki zagniatamy w robocie aż przyjmą formę większych okruchów; jeżeli składniki nie będą chciały się łączyć dodajemy po łyżce zimnej wody. Ciasto formujemy w kulę, którą owijamy szczelnie w folię i chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, dynię obieramy obieraczką, wypestkowujemy (polecam łyżkę do lodów), ścieramy ją na drobnych oczkach na tarce lub w robocie kuchennym. Odcedzamy ją na gęstym sicie, przed wrzuceniem na patelnię dociskając mocno do ścianek sitka, aby odcisnąć nadmiar płynu.

Olej rozgrzewamy na patelni, szklimy, dodajemy startą dynię, przesmażany 2-3 minuty, studzimy.

Śmietanę, kozi twarożek i jajka miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem kajeńskim, płatkami chilli i drobno posiekanym tymiankiem. Goudę ścieramy na tarce lub w robocie, połowę dodajemy do masy jajecznej.

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na lekko omączonym blacie na placek o średnicy ok. 5 cm większej niż forma na tartę. Przekładamy je do formy, dociskamy do dna i brzegów. Dziabiemy ;-) widelcem, wysypujemy fasolki. Podpiekamy ok. 10 minut, wyjmujemy fasolki.

Dynię mieszamy z połową masy jajecznej, wylewamy na ciasto. Na wierzch wylewamy pozostałą masę jajeczną.

Tartę pieczemy ok. 15-20 minut, po tym czasie posypujemy ją pozostałym serem, zapiekamy kolejne 20 minut, aż do suchego patyczka.

Studzimy ok 10 minut przed pokrojeniem. Podajemy z zielonymi liśćmi. Polecam!
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2012-10-11 19:50:49.67
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2012/10/tarta-na-razowym-jeczmiennym-spodzie-z.html

Twoje zapiski: