Ta bardzo popularna i smaczna potrawa podawana jest z ryżem, w oryginale gotowana jest na jagnięcinie. Ja robię ją w wersji wege. Zachęcam do spróbowania!
1/2 kg szpinaku mrożonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ciecierzyca - może być z puszki (ew. różne rodzaje fasoli, czerwona, czarne oczko itp.)
przyprawy: sól, pieprz, kminek, kurkuma
Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy. Czosnek i cebulę kroimy w kostkę. Na dno garnka wlewamy 2 łyżki oleju, dodajemy szpinak, cebulę, koncentrat i przyprawy. Włączamy palnik, przesmażamy chwilę i zalewamy wodą - nie za dużo. Teraz dodajemy posiekany czosnek, zakrywamy i dusimy około 20 minut. Następnie dodajemy ciecierzycę (lub fasole) i gotujemy jeszcze 5 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Potrawka powinna być dość gęsta.
Wskazówki i uwagi:
Najlepiej smakuje z ryżem na sypko, ale z ziemniakami też jest dobra. Ja jadam z chlebem razowym nawet na drugie śniadanie ;-)