masa dyniowa: - dynia
- cukier
- cynamon
- imbir w proszku
- przyprawa do pierników
- mąka
Przygotowanie:
Składniki cista mieszamy i zagniatamy. Dodajemy tyle mleka sojowego (może być waniliowe), aby wszystko dało się połączyć w konsystencję kruchego ciasta. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Dynię kroimy na kawałki i dusimy, aż zmięknie. Dodajemy do smaku cukru oraz przypraw wedle uznania. Na koniec miksujemy do uzyskania jednolitej masy i dodajemy trochę mąki (np. kukurydzianej) do zagęszczenia.
Spód ciasta należy rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podana ilość składników powinna starczyć do wypieku ciasta na keksówce.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy przez kilka minut, aż zacznie pokrywać się skorupką. Wyjmujemy z pieca i wlewamy masę. Pieczemy, aż masa zacznie przypominać budyń.
Wskazówki i uwagi:
Nie wiem jaką konsystencję ma ciasto po upieczeniu, gdyż dla bezpieczeństwa zestalenia się wszystkich składników zjadłam je dopiero następnego dnia :)
Nadesłał(a) Pycha,
dnia: 2012-10-21 16:19:57.752
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.