1/2 średniej wielkości dyni
pestki dyni
filiżanka mleka kokosowego (ok. 180 g)
świeży imbir (niewielki kawałek)
4-6 ziaren kardamonu
1 pomarańcza
1/2 cytryny
łyżka oliwy
sos sojowy
Przygotowanie:
Połowę dyni opróżniamy (pestek nie wyrzucamy!), obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i gotujemy w 0,5-0,7 l wody.
Gdy dynia zmięknie blendujemy ją (wody nie odlewamy), dodajemy sok z pomarańczy, starty imbir (ja starłam kawałek wielkości ok. 2 cm), skruszony moździerzem kardamon, łyżkę oliwy, całość blendujemy dokładnie.
Ja dla wyrazistości smaku zdecydowałam się jeszcze na dodanie soku z połowy niewielkiej cytryny, a na koniec wlałam filiżankę mleka kokosowego i ponownie dokładnie zblendowałam.
Wskazówki i uwagi:
Podawać z prażonymi (na łyżce oliwy) pestkami dyni i sosem sojowym (nie żałować!).