puszka.pl - pysznie!

Pasztet bez jaj, z dyni i czerwonej soczewicy

Wbrew wszelkim pozorom pasztet nie rozpada się i jest niesamowicie kremowy.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

300-400 g obranej dyni
1,5 szkl. czerwonej soczewicy
3 marchewki
1 cebula
4 ząbki czosnku (+2)
kawałek selera korzeniowego
2-3 łyżki oliwy
ok. 1 szkl. otrębów owsianych mielonych
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1-2 łyżeczki curry
kilka gałązek tymianku
pieprz kolorowy (2 łyżeczki) utarty z kardamonem(2-3 ziarenka)
kawałek tartego imbiru (ok. 2-3 cm.)
sos sojowy

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy na małym ogniu w 2-3 szklankach wody przez 30 min. (10 min. przed końcem dodajemy ziele angielskie i liście laurowe).

Tartą marchew i seler gotujemy w osolonej wodzie przez 10 min.

Dynię pokrojoną w kostkę smażymy na oliwie na małym ogniu, z posiekaną drobno cebulą i czosnkiem w plastry (jeśli będzie przywierała podlewamy minimalnie wodą).

Gdy dynia mięknie ścieramy do niej imbir i przyprawiamy sosem sojowym.

Ugotowaną soczewicę, odcedzone jarzyny i dynię blendujemy na nie całkiem gładką masę, przyprawiamy utartym w moździerzu pieprzem kolorowym z imbirem, dodajemy kilka gałązek tymianku i 2 zgniecione ząbki czosnku.

Całą masę mieszamy, natłuszczamy formę keksówkę, obsypujemy ją mielonymi otrębami i wypełniamy masą.

Pieczemy przez 40-45 min. w temperaturze 180-200 st. C. (można przyspieszyć termoobiegiem).

Idealnie smakuje na chrupiących tostach z dodatkowymi listeczkami świeżego tymianku.
Nadesłał(a) szczypta-wege, dnia: 2012-10-28 09:49:41.031
Źródło/autor przepisu: http://szczypta-wege.blog.pl/2012/10/13/pasztet-bez-jaj/

Twoje zapiski: