2 marchewki
plaster selera
pietruszka
kawałek pora
ok. 2 litry wody
1 puszka krojonych pomidorów lub 4-5 świeżych
1 łyżka soli
1/2 łyżki ulubionego pieprzu ziołowego
1 liść laurowy
2 ziarnka ziela angielskiego
1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżki ostrej papryki w proszku (można dać mniej, żeby była mniej pikantna)
1-2 łyżki cukru
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach marchew, seler i pietruszkę. Pokrój w cieniutkie plastry pora. Wszystkie warzywa wrzuć do garnka i zalej woda (ok. 2 l). Po 6 minutach dodaj pomidory z puszki lub świeże, obrane i pokrojone. Dodaj przyprawy i wyciśnięty ząbek czosnku. Gotuj aż warzywa będą miękkie.
Wskazówki i uwagi:
Zupa świetnie smakuje z dodatkiem makaronu, ryżu lub grzanek.
Nadesłał(a) agnmid,
dnia: 2012-10-30 07:06:02.006
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.