puszka.pl - pysznie!

Raw choco bez strat...

...czyli wegańska czekolada dla leniwych ;) I dla tych, którzy pozyskują tłuszcz kokosowy z wiórków, a nie zawsze chce im się to robić ;) Pyszny smakołyk dla dzieci, łasuchów i jako dodatek do kawy czy herbaty na deser.


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: ok. 250 g

2 szklanki wiórków kokosowych (150-170 g)
50 g cukru lub syropu z agawy, można też użyć miodu
2 czubate łyżki kakao

Przygotowanie:

Wiórki rozdrabniamy w elektrycznym młynku czy podobnym urządzeniu, dopóki się nie posklejają. Gdy używamy cukru, to mielimy go razem z wiórkami, a jeśli syropu, to dodajemy go razem z kakao.

Do wiórków dodajemy kakao, mieszamy, przekładamy do pudełka, foremki, pojemniczka i do lodówki! Wytrzyma na pewno 2-3 tygodnie (przynajmniej tyle wytrzymała u mnie, dopóki nie została zjedzona do ostatniego kawałeczka).

Wskazówki i uwagi:

Oczywiście - można dodać bakalie, skórkę pomarańczy, sezam i inne pyszności, ale w rozsądnych ilościach, czyli wmieszać łyżkę-dwie do masy, aby się trzymała :)

Jeśli dodamy tylko łyżkę kakao, to czekolada będzie jaśniejsza, coś, jak "mleczna" w sklepach. Możemy też dodawać kakao do oporu, aż masa będzie niemal sztywna.
Nadesłał(a) Luna7, dnia: 2012-11-04 16:30:44.887
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: