Tortilla z piekarnika (placki)
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
2 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
łyżeczka masła
1 łyżeczka soli
olej
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy przez sito i dodajemy łyżeczkę masła, sól oraz tyle wody, aby po zagnieceniu uformowało się gęste ciasto (zwykle około 1/3 szklanki). Ciasto zagniecione w kulę odstawiamy na 30 min.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury około 180°C. Teraz pozostaje nam już uformowanie cienkich placków (powinno wyjść jakieś 12-16 sztuk) i posmarowanie ich olejem (możemy użyć do tego pędzelka). Tortillę pieczemy w piekarniku z obu stron tak, by stały się suche, ale jeszcze elastyczne (kolor dość blady, miejscami podpieczony). Możemy je już podczas pieczenia zawinąć tak aby utworzyły "kieszeń".
Twoje zapiski: