Składniki:
1-2, w zależności od wielkości bakłażana
1 bakłażan
1 mieszanka kiełków na patelnię
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
świeża natka lub kolendra
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Bakłażana myjemy i kroimy w plastry (cieniutkie, ok. 0,5 cm).
2. Każdy plasterek bakłażana posypujemy solą, wkładamy do pojemnika i trzymamy w lodówce ok. 20 minut. Chodzi o to, aby na dnie pojemnika pojawił się sok z bakłażana, chcemy się go pozbyć, bo dodaje bakłażanowi cierpkości.
3. Kładziemy na blaszce folię aluminiową, rozkładamy na niej plasterki bakłażana.
4. Każdy plaster skrapiamy z obydwu stron oliwą i octem.
5. Wrzucamy do piernika nagrzanego do 220 st. C na 10 minut, następnie obracamy plasterki i trzymamy kolejne 10 minut.
6. Podczas pieczenia wrzucamy na suchą patelnie mieszankę kiełków, prażymy je kilka minut i przyprawiamy.
Całość wrzucamy do jednego naczynia i posypujemy ziołami. Do dania świetnie pasują czarne oliwki. Smacznego :)
Nadesłał(a) Ula,
dnia: 2012-11-11 20:25:19.336
Źródło/autor przepisu: przepis własny