Jeśli znudziły się Wam buraki w jarzynce czy barszczu spróbujcie upiec je w piekarniku! Pieczenie buraków to łatwy patent na to, aby zachować w nich jak najwięcej smaku i cennych składników odżywczych. Zaskoczcie swoich gości - ta sałatka wygląda bardzo dekoracyjnie.
kilka buraków najlepiej podobnej wielkości,
papier do pieczenia
do sałatki a’la „grecka”: mieszanka ulubionych sałat
czerwona cebula,
ciemne oliwki
pomidor
ser feta albo kozi (pokrojony w kawałki)
oliwa z oliwek
ocet balsamico
świeży tymianek
łyżeczka kaparów (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Buraki dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Owijamy w papier do pieczenia i zawijamy końce tak jak cukierki. Pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. – w zależności od wielkości buraków będzie to ok. 30 – 60 minut. Jeszcze ciepłe buraki obieramy i kroimy w plastry, układamy na sałacie wraz z pozostałymi składnikami. Dekorujemy tymiankiem, polewamy oliwą i balsamico.
Wskazówki i uwagi:
Jednorazowo możemy upiec większą liczbę buraków. Po upieczeniu i wystudzeniu przechowujcie je w lodówce przez ok. 3-4 dni i stopniowo zużywajcie je do innych sałatek, jarzynek itp.