Prosty i pożywny deser, który zaspokoi łaknienie na coś słodkiego. Najfajniejsze jest to, że nie zawiera ani jednego ziarenka cukru – tylko miód, bakalie, orzechy i pieczony miąższ owocu.
1 kg jabłek (najlepsze odmiany: Szara Reneta lub Golden Delicius)
mieszanka ulubionych bakalii: np. pistacje, orzechy włoskie, rodzynki, żurawiny, suszone figi, śliwek suszonych
ziarna słonecznika i sezamu
5 łyżek miodu
cynamon
szczypta przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Jabłka kroimy wzdłuż, następnie wydrążamy środki. Do ich wnętrza nakładamy nadzienie (bakalie wymieszane z miodem, ziarnami, cynamonem i przyprawą do piernika). Pieczemy do miękkości. W zależności od wielkości jabłek ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C.
Wskazówki i uwagi:
Pieczone jabłka podajemy natychmiast. W wersji dla największych łasuchów deser polewamy roztopioną czekoladą albo dekorujemy kulką lodów.