na ciasto: 255 g mąki orkiszowej typu 650
150 ml lekko ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli morskiej
łyżeczka syropu z agawy
4 g suchych drożdży
sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki wody
szczypta soli
warzywa: papryka czerwona, żółta, czerwona pokrojone w cienkie paski
kilka plasterków cukinii, kilka plasterków cebuli
3 pieczarki
rukola: 1/2 op. rukoli (ok. 100 g)
3-4 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
świeżo mielony pieprz
opcjonalnie: 2 łyżki drożdży spożywczych w płatkach
Przygotowanie:
Do wody dodać drożdże, sól, agawę i dobrze wymieszać. Połączyć z mąką i zagnieść ciasto w misce. Odstawić na ok 1,5 h do wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 250 st. C. W tym czasie rukolę zmieszać z oliwą, pomidorami, pieprzem i drożdżami i odstawić do zamarynowania.
Foremkę wysmarować łyżeczką oliwy. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i lekko rozwałkować. Przenieść do foremki, dopasować do jej kształtu i posmarować sosem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 5 min. Po tym czasie wyjąć i szybko wyłożyć warzywa, lekko posolić i wstawić ponownie do piekarnika na 15 min. Po wyjęciu odczekać 2-3 min po czym przykryć kołderką z rukoli.