puszka.pl - pysznie!

Pietruszkowa pasta (makaron)

Polecam. Pyszne i sycące.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

makaron
kotleciki sojowe
czosnek
natka pietruszki
słonecznik
nasiona lnu
cytryna
mleko sojowe (ew. jogurt)
kostka jarzynowa
sól i pieprz
(proporcje wedle gustu)

Przygotowanie:

Gotujemy makaron.

Kroimy drobno czosnek i smażymy na małym ogniu, po jakimś czasie - jak zapach czosnku rozniesie się po kuchni - dorzucamy słonecznik, a po chwili także nasiona lnu. Podsmażamy, aby lepiej poczuć wyrazisty bukiet i dorzucamy pietruszkę - najlepiej w całości lub kroimy ją na mniejsze kawałki.

Kotleciki sojowe przyrządzamy jak przykazano.* Kroimy je i dorzucamy na patelnię. Podsmażamy. Odkładamy patelkę na bok i polewamy cytryną. Gdy makaron się ugotuje dodajemy go na patelnię, mieszamy, dolewamy trochę mleka sojowego lub jogurtu.
Mieszamy, doprawiamy

Wskazówki i uwagi:

* Resztę wody z kostką warzywną, w której moczyły się kotleciki, można dolać do makaronu - uniknie się w ten sposób solenia.

Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć - S m a c z n e g o !
Nadesłał(a) ~Aleksandra, dnia: 2012-12-04 23:31:45.685
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: