garść kostki sojowej
garść soczewicy czerwonej
garść ryżu
papryka czerwona
groszek zielony i kukurydza - po garści
kilka pieczarek
olej lub oliwa, łyżka
koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki
przyprawy: koniecznie słodka papryka - nie żałować, curry - nie żałować i jeszcze:
bazylia, cząber, lubczyk - wg gustu
czosnek opcjonalnie granulowany
szczypta sypkiego chili
szczypta imbiru
jasny sos sojowy do smaku
Przygotowanie:
Najlepiej używać głębokiej patelni teflonowej. Składniki od razu dodajemy na patelnię.
Pieczarki kroimy w drobne plasterki, paprykę w drobną kostkę. Dodajemy groszek, kukurydze, kostkę sojową, ryż, soczewicę, olej oraz przyprawy. Patelnię zalewamy prawie do pełna wodą, przykrywamy pokrywką i na wolnym ogniu, po zagotowaniu "kisimy" przez ok. 15 minut.
Po 15 minutach dodajemy wg uznania koncentratu pomidorowego i mieszamy. Pod pokrywką kisimy jeszcze z 5-10 minut, można dolać trochę więcej wody jeżeli jest zbyt "gęsto". Zdejmujemy pokrywkę, podkręcamy płomień i odparowujemy zbędną "wodę" cały czas mieszając. Potrawa ma być lekko wodnista, jednak nie rzadka.
Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Opcjonalnie, zamiast ryżu, możemy do gulaszu osobno ugotować kaszę lub ziemniaki.
Czerwona soczewica w tej potrawie pełni idealną rolę zagęszczającą, można jej śmiało dodawać do wszelakich sosów i tego typu dań.
Imbir i chili dodawać wg gustu. Jeżeli ktoś nie lubi ostrych potraw to nie trzeba, i tak będzie pyszne.