składniki mokre: 1 szklanka puree z buraka, czyli około jednego dużego buraka
1 szklanka mleka - użyłam sojowego
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki syropu z agawy
100 g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce
2 łyżeczki octu
polewa: pół tabliczki gorzkiej czekolady
4 łyżki mleka - użyłam sojowego
1-2 łyżki syropu z agawy (do smaku)
oraz do posypania kilka łyżek mielonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Buraka wyszorować, zawinąć w folię i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 45 minut. Odwinąć i odłożyć do ostudzenia.
W międzyczasie połączyć wszystkie mokre składniki poza burakiem, oraz w dużej misce połączyć wszystkie suche.
Ostudzonego buraka zetrzeć na najdrobniejszej tarce albo zblendować go na puree, dodać do mokrych składników i chwilę ubijać trzepaczką, żeby dokładnie połączyć masę i napowietrzyć.
Mokre składniki połączyć z suchymi przy pomocy zwykłej łyżki, kiedy masa będzie jednolita przelać ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C przez 35-40 minut. Kiedy ciasto się upiecze i ostygnie szybko przygotować polewę: czekoladę roztopić w mikrofali, dodać mleko i syrop z agawy i wymieszać łyżką w małej miseczce. Polać ostudzone ciasto polewą i obficie posypać orzechami.