1 1/2 filiżanki całych płatków owsianych
1 filiżanka suszonych daktyli i śliwek
3 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego
po 2 łyżki: nasion chia, konopi i lnu
1/4 filiżanki agawy
1/3 filiżanki nasion słonecznika (moczonych w wodzie przez 2h)
szczypta soli
pół łyżeczki cynamonu
pół filiżanki surowego kakao (lub więcej ;)
Przygotowanie:
Daktyle i śliwki namoczyć w wodzie. 1 filiżankę płatków owsianych zmiksować w blenderze na mąkę. W robocie kuchennym zmiksować na gładką masę: daktyle, śliwki z ok. pół szklanki wody, w której się moczyły, agawę i olej kokosowy. Następnie dodać wszystkie suche składniki (łącznie z "owsianą mąką") i ponownie zmiksować. Ciasto powinno być gęste i bardzo wilgotne. Przełożyć do naczynia wyłożonego folią plastikową i zostawić w lodówce na noc.
Wskazówki i uwagi:
Na zdjęciu z polewą z mrożonych owoców leśnych (filiżankę mrożonych owoców leśnych zmiksować z agawą do smaku).