puszka.pl - pysznie!

Majonez fasolowy


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: Na ok. 400 g słoik

1 puszka białej fasoli
2 łyżeczki jasnej, łagodnej musztardy
1/3 - 1/2 szklanki oleju
1-2 łyżki soku z cytryny
czosnek granulowany
sól
pieprz
ew. czarna sól "jajeczna"

Przygotowanie:

Fasolę podgrzewamy w garnuszku, ponieważ gorącą lepiej się miksuje. Odcedzamy, ale zostawiamy trochę wody. Miksujemy na gładką masę z częścią wody i wszystkimi składnikami oprócz oleju. Powoli wlewając olej miksujemy do pożądanej przez nas konsystencji. Majonez po ostygnięciu powinien zgęstnieć.

Wskazówki i uwagi:

Ten majonez jest przepyszny. Smakuje dokładnie jak prawdziwy. Ja daję tylko sól Kala Namak, zwykłej wtedy już nie trzeba. Gorąco polecam.
Nadesłał(a) kropkaaga, dnia: 2012-12-15 02:18:58.886
Źródło/autor przepisu: http://veganandvain.blogspot.com/

Twoje zapiski: