puszka.pl - pysznie!

Zupa-krem szparagowa zabielana śmietaną

Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub paluszkami.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

0,5 kg szparagów
3 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego (opcjonalnie)
1,5 l wywaru z warzyw bez kapusty
1 łyżka mąki
1 szkl. śmietany
sól
cukier
pieprz
zielona pietruszka
ew. 1-2 żółtka

Przygotowanie:

Szparagi umyć, obrać, uciąć czubki, które należy obgotować wrzucając do wrzącej, osolonej wody na 1-2 minuty. Resztę szparagów pokroić w kawałki, poddusić na oleju (można to pominąć), a następnie ugotować na wywarze z warzyw, przetrzeć lub zmiksować, dodać czubki szparagów i gotować ok. 10 min. na wolnym ogniu.

Podprawić zawiesiną z mąki i śmietany, doprawić do smaku. Przed podaniem dodać zieloną pietruszkę. Można podprawić żółtkiem. Żółtko należy rozprowadzić w niewielkiej ilości zupy, a następnie dodać do zupy, starannie wymieszać.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-11-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992

Twoje zapiski: