Fasolę zalewamy wodą na noc. Następnie wymieniamy wodę i już w świeżej - gotujemy ją do miękkości.
Pieczarki kroimy w plastry, a cebulę, paprykę i papryczkę chili w kostkę i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Kiedy warzywa się podsmażą, dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory i cukinię i dusimy przez ok. 15 min aż warzywa zmiękną. Kiedy cukinia zaczyna robić się miękka, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, a chwilę później - możemy przyprawić je sosem sojowym i resztą przypraw. Po dodaniu przypraw dusimy jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając.
Tak przygotowany sos mieszamy z wcześniej ugotowaną fasolą.
SMACZNEGO! ;)
Wskazówki i uwagi:
Żeby potrawa wyglądała bardziej kolorowo mieszam paprykę zieloną i żółtą ;)
Jeżeli wolimy bardziej ostre przyprawy, zamiast łyżeczki papryki słodkiej dodajemy łyżeczkę ostrej, a papryczkę chili dodajemy dopiero razem z pomidorami i cukinią.
Leczo można oczywiście podawać również z czym innym np. ryżem, kaszą gryczaną, makaronem.
Nadesłał(a) veggie135,
dnia: 2012-12-16 19:49:56.243
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.