puszka.pl - pysznie!

Kruche ciasteczka z makiem

Czyli sekret smaku ukryty w maku ;) Ciasteczka powstały jako efekt uboczny przy eksperymentalnym wypieku baletek - ciasteczek z makiem i dżemem.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na 2 duże blachy

1/2 kg białej mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru lub zwykłego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
spora szczypta soli
1/8 łyżeczki kurkumy (dla koloru; można pominąć)
3/4 szklanki oleju
ok. 1/2 szklanki zimnej wody (ja potrzebowałam 3/4, żeby ciasto było spójne) [*]
aromat waniliowy do ciast

kilka łyżek maku

Przygotowanie:

Mieszamy suche składniki. Dodajemy olej, wodę i aromat, zagniatamy - całość powinna uzyskać konsystencję ciasta kruchego i dać się uformować w kulę. Wstawiamy je na trochę do lodówki, żeby łatwiej dało się wałkować.

W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 160-180 st. C. Przygotowujemy dużą blachę i smarujemy ją olejem lub wykładamy papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto wałkujemy cienko, na grubość 2-3 mm. Posypujemy sowicie makiem, przejeżdżamy wałkiem, żeby się trochę wbił w ciasto - dzięki temu nie będzie się tak osypywał. Radełkiem okrawamy ciasto formując prostokąt pasujący do blachy. Nawijamy je na wałek i w ten sposób przenosimy na blachę. Resztę ciasta zagniatamy, wałkujemy, posypujemy makiem itd. i układamy obok pierwszego prostokąta lub na drugiej blasze.

Uzupełniamy mak, jeśli gdzieś go brakuje. Radełkiem tniemy ciasto je na kwadraciki (czy jak nam się podoba) - można też pokroić je po upieczeniu, ale w ten sposób ciasteczka będą bardziej kruche i będą miały ładniejsze brzegi. Pieczemy aż się zezłocą - ok. 15 min. w 180 st. C lub nieco dłużej w niższej temperaturze.

Wskazówki i uwagi:

[*] Wyrobione ciasto po dodaniu wody robi się śliskie i ciężko jest wrobić w nie więcej wody. Dlatego lepiej jest regulować gęstość ciasta dodając mąkę niż wodę. Proponuję więc, żebyście od razu dodali 3/4 szkl. wody lub nie dodawali na samym początku całej mąki.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2012-12-26 08:30:05.582
Źródło/autor przepisu: Ciasto wzięte z przepisu na szarlotkę: http://puszka.pl/przepis/6847-szarlotka_z_budyniem.html

Twoje zapiski: