200 g orzechów włoskich
150 g suszonych daktyli (namoczyć w wodzie przez 2 h)
laska wanilii
5 łyżek (z górką :) surowego kakao
1/2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
Przygotowanie:
Orzechy namoczyć w wodzie na 8 h, a następnie wysuszyć w dehydratorze (suszarce spożywczej) również przez 8 h. Jeżeli nie posiadacie suszarki - można pominąć ten krok. W robocie kuchennym rozdrobnić orzechy najdrobniej jak się tylko da, następnie dodać kakao, sól, ziarnka wanilii i raz jeszcze wymieszać. Dodać rozdrobnione daktyle i procesować w robocie kuchennym do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć na talerz i uformować "ciasto" ;) i gotowe.
Wskazówki i uwagi:
Na zdjęciu udekorowane choinką z wiórków kokosowych, bombkami z jagód goji i połówkami orzechów.