puszka.pl - pysznie!

Topinamburowo-orkiszowy chleb (na drożdżach)

Zapewne znacie chleb z dodatkiem ziemniaków... znalazłam wersję z topinamburem. Zdecydowanie nadaje się dla tych, co poznali wcześniej topinambur w innej formie. Chleb ma charakterystyczny topinamburowy smak.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 1 bochenek ze standardowej keksówki + 2-3 bułki

500 g mąki orkiszowej (typ 650)
500 g topinamburu
2 płaskie łyżeczki soli
20 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
pęczek tymianku (lub łyżka suszonego)
125 ml wody lub maślanki

Przygotowanie:

Topinambur wyszorować i ugotować w mundurkach przez ok. 25 minut (zalecam ciut krótszy czas, ale o tym niżej) w lekko osolonej wodzie (ja soli zapomniałam i nic się nie stało).

Listeczki tymianku oderwać od gałązek i grubo posiekać, wymieszać w misce z mąką. Dodać suchych drożdży (jeśli takich używamy). Wodę (lub maślankę) wymieszać ze świeżymi drożdżami (jeśli używamy).

Ostudzony topinambur obrać (za długo gotowany da się jedynie wyciskać z "mundurków"), dodać do wody z drożdżami i zblendować.
Dodać mokrą masę do suchej, wymieszać i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt lepka, dodać trochę mąki (moja była bardzo lepka, bo dałam 145 ml wody, musiałam więc dodać aż 6 czubatych łyżek mąki!). Przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (zaleca się 2 godziny, ale w naprawdę ciepłym miejscu jest to jednak krócej, u mnie godzina).
Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieść je ponownie, włożyć do foremki (z rowkami) wysypanej mąką i odstawić na jeszcze 45 min.

Piekarnik rozgrzać do 220 st. C, ciasto wyłożyć z foremki na pokrytą papierem blachę (ja piekłam w żaroodpornej keksówce + 2 bułki). Ustawić blachę na drugiej półce od dołu. Na dnie ustawić naczynie z wodą. Piec 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200 st. C i piec jeszcze 35 minut.

Świeżo upieczony chleb ostudzić na arfie (na ruszcie, na kratce).

Wskazówki i uwagi:

Zamiast tymianku można dodać ziół prowansalskich, kminku, majeranku czy cząbru. Można zrobić też wersję pikantną z ostrą papryczką lub żółtą z kurkumą.

Zamiast maślanki można użyć wody (125 ml wody lub 120 ml wody i 5 ml oleju).

W niemieckiej wersji radzą, aby część czasu ciasto rosło w foremce, ale jednak w niej nie pieką. Ma to zapewne nadać ciastu kształt. Myślę, że równie dobrze można tuż przed pieczeniem uformować bochenek lub po prostu upiec w keksówce. Do formowania ciasta używają charakterystycznych foremek z rowkami, czasem wyrabianych z wikliny. Zresztą w Polsce też się tego używa (znane jako foremki do wyrastania ciasta/chleba), jak ktoś siedzi mocniej w piekarnictwie, to z pewnością wie, o co chodzi.
Nadesłał(a) Luna7, dnia: 2012-12-30 11:30:09.471
Źródło/autor przepisu: własne wykonanie i tłumaczenie przepisu: http://www.chefkoch.de/rezepte/1565851264069957/Topinamburbrot.html

Twoje zapiski: